http://maria.blog.hu/2009/10/25/hogyan_hamisitsunk_tojast
A kínaiak mindent hamisítanak, a tojást is!
2009, július 13 - 08:36 — Hírszem
A hamis sportcipőkön, műszaki berendezéseken, sőt gyógyszerek hallatán talán már senki kapja fel a fejét, főleg ha kínai termékről van szó. De hogy már tojásból is az eredetihez megtévesztésig hasonlót tudjanak előállítani, az azért már tényleg félelmetes!
Nemrégiben tartottak razziát Dél-Kína legjelentősebb kereskedelmi-idegenforgalmi városában, a tízmilliós Guangzhouban (Kanton), melynek során jelentős mennyiségű hamis tojást talált a hatóság.
Nagykereskedelmi áruk 0,15 jüan volt, ami valamivel több, mint 4 forintnak felel meg, vagyis fele annyinak, mint amennyibe Kínában az igazi tojás kerül.
A gátlástalan vállalkozók, akik a hamis tojásokat árulják, 150 dollárért még 3 napos kurzust is tartanak az érdeklődőknek, ahol bemutatják, hogy készül a mesterséges tojás.
Az egyik hongkongi magazin, az East Week újságírója részt vett egy ilyen tanfolyamon, így kiderült, hogy mit tartalmaz, és milyen módszerrel állítják elő a hamis élelmiszert.
A fehérjéhez többek között zselatint, egy ismeretlen eredetű fehér port, benzoesavat (tartósítószernek használják), de még timsót is használnak, amit egyébként ipari célokra szoktak használni.
A sárgájához egy citromsárga színezőanyagot kevernek össze egy folyékony anyaggal, amit aztán egy kerek műanyag formába öntenek, amit aztán egy úgynevezett "varázsvízzel" vegyítenek, ami kálcium-kloridot tartalmaz, ami elősegíti a gyors megszilárdulást.
Persze a tojáshéjról sem feledkeztek meg: azt egy parafinból készült waxból készítik és öntik rá a megszilárdult tojásra, majd hagyják megszáradni.
Az eredmény megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra, bár a fehérjében néha előfordulnak levegőbuborékok, de akik kóstolták, azt állítják, hogy ízre sem igazán lehet megkülönböztetni az eredetitől.
Persze szakértők óva intenek mindenkit attól, hogy fogyasszon a készítményből, hiszen a timsó például akár demenciát is okozhat.
http://maria.blog.hu/2009/10/25/hogyan_hamisitsunk_tojast
A kínaiak állítólag mindennek képesek elkészíteni a hamis változatát, legyen szó műszaki cikkről, autóról vagy élelmiszerről. Miért pont a tojást ne tudnának hamisítani?
Nézzük, miről lehet megismerni a hamisított kínai tyúktojást, majd nézzük meg azt is, hogyan készíthetünk ilyen hamisítványt mi magunk, pár könnyen hozzáférhető alapanyag és egy öntőforma segítségével!
Olvassuk el először is a chinahush.com oldalon, miről lehet könnyen felismerni a hamis tojásokat, nehogy mi magunk is beleessünk a pancser kezdő tojáshamisítók által elkövetett hibákba!
Hogyan ismerjük fel a hamis kínai tyúktojást?
A hamisított tojás héja gipszporból és paraffinból készül, míg a tojás sárgája és fehérje nátrium-alginátból, timsóból, zselatinból, kalcium-kloridból, benzoesavból, vízből, ételfestékből és egyéb finomságokból van összekutyulva.
1. A hamisított tojás feltörése után a fehérje és a sárgája hamarosan összekeveredik, és homogén anyaggá változik. Ez azért van, mert a két rész ugyanabból az anyagból készült.
2. A hamisított tojás héja fényesebb, mint a valódi tojásé.
3. A hamisított tojás héjának tapintása érdesebb, mint a valódi tojásé.
4. Ha a hamisított tojást megrázzuk, halljuk, ahogy a szilárd alkotórészektől különvált víz lötyög benne.
5. A valódi tojás szaga enyhén a nyers húsra emlékeztet, a hamisított tojásnak nincs jellegzetes szaga.
6. Kocogtassuk meg a tojás héját! A valódi tojás héjának jellegzetes, érdes hangja van, a hamisított tojás héja nem ad ilyen hangot.
7. Sütés közben a hamisított tojásfehérjében buborékok képződnek.
A Weird Asia News oldalán pedig 10 lépésben azt is megtanulhatjuk, hogyan készítsünk hamisított kínai tojást.
Hamisított tojás készítése 10 lépésben:
A chinahush.com számítása szerint 1 kg valódi tojás értéke kb. 6-7 jüan. 1 kg nátrium-alginát ára nagyjából 42 jüan, amiből 150 kg hamisított tojás készíthető. Az egyéb költségeket is figyelembe véve 1 kg hamisított tojást fél jüanból ki lehet hozni. (1 jüan = kb 27 Ft) A hülyének is megéri tojást hamisítani Kínában...
A hamisítás menete dióhéjban a következő:
1. A nátrium-algináthoz adjunk annyi vizet, hogy állaga a tojásfehérjéhez hasonlítson.
2. A folyadék egy részét öntsük át egy másik tálba és adjuk hozzá a sárga ételfestéket.
3. Merjük a sárga folyadékot az előkészített formákba és adjunk hozzá kalcium-kloridot. Ettől a "sárgáját" körbeveszi egy vékony hártya.
4. Az így előkészített "sárgáját" öntsük a "fehérjével" együtt a tojásformába.
5. Hagyjuk a "héj" nélküli tojást megkeményedni, majd a formából kivéve száradni.
6. A megkeményedett héj nélküli "tojást" szúrjuk át egy varrótűvel és fűzzünk át rajta egy cérnát.
7. Mártogassuk méhviasz és gipszpép folyékony keverékébe, amíg a héj vastagsága nem lesz megfelelő.
8. Hagyjuk az elkészült hamisított tojást megszáradni.
Kis gyakorlattal egy műtojás 5 - 10 perc alatt elkészül, míg egy valódi tojás elkészítésén egy valódi tyúk legalább egy napig dolgozik. Ha nagyobb rutint szereztünk a hamisított tojások készítésében, az alapanyagok arányának változtatásával és a megfelelő színű és koncentrációjú ételfesték kiválasztásával akár hamisított száznapos tojást is készíthetünk.
Az alábbi táblázat azt foglalja össze, milyen összetevőkből készül a hamisított tojás, és milyen káros hatásai lehetnek ezeknek az összetevőknek az emberi szervezetre:
A chinasmack.com oldalt ezek után már szinte csak a kommentek miatt érdemes felkeresni.
"Man-made eggs appear to be very normal in other places of the country. I have a hard disk colleague, from Hainan, and a several years ago while I was eating a chicken egg, she said: What you guys eat are all real chicken laid eggs! I did not understand, so she told me, essentially all of the eggs where she is from are man-made."
"A Shenzhen colleague once came by, said that in Shenzhen, they will directly tell you which is a real egg, whcih is a fake egg, the prices are different, and you can choose by yourself. This was 10 years ago."
Majd végül felmehetünk a hoax-slayer.com oldalra is, hogy eldöntsük, elhisszük-e, amit már évek óta a kínai hamisított tojásokról írnak...
Esetleg utána lehet nézni, hogy a saját házunk körül is söpörgessünk, milyen alapanyagokból kutyulják össze az ismert európai üzletláncok a sajátmárkás, olcsó felvágottat, konzerveket, egyéb, a reálisan számított alapanyagok értékénél jelentősen alacsonyabb áron kínált feldolgozott termékeket.
http://maria.blog.hu/2009/10/25/hogyan_hamisitsunk_tojast